Selecteer een pagina

In de Volkskrant blikten columnisten vooruit op 2017. Onderstaande column van Tonie Mudde waarin hij mooi verwoordt waarbij het gaat bij innovatie.

“Het is wat vroeg, maar hier alvast mijn kandidaat voor het woord van het jaar 2017: Appelscha-mentaliteit. Dit Friese dorp experimenteerde onlangs met zelfrijdende busjes voor het vervoer van passagiers. Helemaal goed ging dat niet. Het voertuig reed nogal breeduit over het fietspad, waardoor fietsers zich te pletter schrokken en de berm in reden. Appelscha plaatste daarom een steward in de bus die kon ingrijpen bij gevaar. Ook kwamen er vijf verkeersregelaars in fluorescerende hesjes langs het traject, om iedereen te waarschuwen dat het zelfsturende wonder in aantocht was.

De natie keek mee, journalisten stelden cynische vragen: beste burgemeester, zes man personeel om één autonome bus te begeleiden, is dat nou de toekomst? Waarop de burgemeester antwoordde: ‘Het is een experiment, dus we kijken gewoon wat er nog beter kan.’

Een communicatietrucje van een bestuurder die een fiasco probeert te verbloemen? Vind ik niet. Sterker, de burgemeester heeft groot gelijk. Gooiden de gebroeders Wright de handdoek in de ring toen hun eerste vliegtuigen niet van de grond kwamen? Zeiden onze dijkenbouwers ‘nou, laat dan maar’ toen de eerste proefopstelling bezweek? In Appelscha weten ze het antwoord: innoveren zul je, anders kwijn je weg.

Ik wens u een autonoom 2017 toe. Met een flinke dosis Appelscha-mentaliteit.”